Author Topic: Les R1: Mallen voor zeshoekjes en andere regelmatige patronen  (Read 24919 times)

Arnout

  • Administrator
  • Perfect Piecer
  • *****
  • Posts: 169
    • View Profile
Les R1 (R van Regina) geschreven door Regina Grewe, op haar website in het Duits beschikbaar.

Mallen voor hexjes en andere regelmatige patronen printen.
De functie "Regelmatig patroon" heeft betrekking op vormen die door middel van herhaling een vlak kunnen vullen. Bekend zijn de zeshoeken (hexagon, hexjes), die gebruikt worden voor het patroon "Grandma's Flower Garden" (Grootmoeders bloementuin). Maar er zijn nog andere patronen, die vaak voor zogenaamde Charm-quilts gebruikt worden (waarbij elk stukje dezelfde vorm heeft, maar zoveel mogelijk verschillende stoffen gebruikt worden).

Start QuiltAssistant en kies voor "Een nieuw leeg project maken".Er verschijnt een venster, kies daar voor het tabblad "Regelmatig patroon":Nu verschijnt een instelvenster. Kies een patroon uit de lijst die verschijnt wanneer je op het kleine pijltje rechts naast het patroon-veld klikt. Er zijn heel wat mogelijkheden!We gaan ervan uit dat je een hex-patroon wilt printen, dus kies deze uit de lijst en bepaal de grootte van de hexjes. Let op de rode pijl in het rechter voorbeeld-venster, hieraan zie je hoe de grootte gemeten wordt. Kies handige waarden bij "Aantal horizontaal" en "Aantal verticaal", zodat er een A4-tje mee gevuld wordt. Hiervoor moet je de optie "Verhouding gelijk houden" uitvinken. De waarden die je uitkiest worden overgenomen zodra je op een ander veld klikt.Onder "Quilt/Block Size" wordt de totale grootte van het ontwerp getoond; wanneer deze onder 20 x 28cm uitkomt (A4 minus printer-marges) gaan we verder door op "OK" te klikken.Nu verschijnt het ontwerp in het hoofdvenster van QuiltAssistant. Sla het eerst op onder een naam die je makkelijk terugherkent, bijv. Hexjes_25mm. Dat is handig wanneer je later nog extra afdrukken wilt maken.
Ga nu direct naar "Bestand - Afdrukken". Kies uit het print-dialoog het tabblad "Ontwerp" en vink de optie "Toon randen van vormen" aan. Alle andere vinkjes kun je zonodig weghalen. Klik nu op "Snel voorbeeld" onderin rechts. Je ziet dan, hoe de pagina eruit gaat zijn. Wanneer alles klopt klik je op "Afdrukken...".Behalve de hexagons krijg je gelijk ook mallen voor de rand-delen. Normaal printerpapier (80-grams) voldoet voor paper-piecing (naaien op papier), maar je kunt ook dikker 160-grams papier gebruiken (verkrijgbaar in de kantoorboekhandel).
Veel plezier bij het knippen en (hand)naaien!

In de volgende les spelen we nog even verder met de regelmatige patronen.
« Last Edit: 26 April 2008, 15:41:17 by Arnout »