Author Topic: Les R3: Gebruik van het kleurenvenster  (Read 13124 times)

Arnout

  • Administrator
  • Perfect Piecer
  • *****
  • Posts: 169
    • View Profile
Les R3: Gebruik van het kleurenvenster
« on: 21 June 2008, 11:09:45 »
Les R3 (R van Regina) geschreven door Regina Grewe, op haar website in het Duits beschikbaar.

Gebruik van het kleurenvenster

We beginnen vanaf het eind van Les R2, en zien daar het ontwerp in de modus "Inkleuren"; het aantal kleuren is gereduceerd tot 50.

Als je nu op een hexagon klikt met de rechter muisknop, dan pak je als het ware de kleur "op je penseel" en kun je met de linker muisknop simpelweg andere vakjes inkleuren. Daarmee kun je dus de kleurverdeling naar je eigen smaak aanpassen. Met ctrl+klik worden alle vakjes die dezelfde kleur hebben van kleur veranderd; zo kun je ongewenste kleuren in één keer kwijtraken. Wanneer je met de linker muisknop ingedrukt over het ontwerp sleept, dan worden alle vakjes waar je overheen gaat opnieuw ingekleurd. Dat is handig voor het maken van strepen of vlakken.

Let op: QA verwijdert kleuren die niet meer in het ontwerp gebruikt worden uit het overzicht van gebruikte kleuren.

Wil je een kleurverloop hebben op basis van een gekozen kleur? Klik op een kleur uit de basiskleuren, of één van de gebruikte kleuren en je ziet dat de gekozen kleur (links van de tekst "Meer kleuren...") aangepast wordt. Klik op "Meer kleuren..." en je krijgt een venster, waar je met behulp van de schuifbalk helemaal rechts of door het verplaatsen van het kruis in het regenboogveld kleuren uitkiezen kunt. Met "Aan aangepaste kleuren toevoegen" wordt je keuze overgenomen bij de aangepaste kleuren. Met "OK" ga je terug en heb je de nieuwe kleur ter beschrikking.Let op: QA kan steeds maar 1 kleur overnemen! Wanneer je een reeks van verlopende kleuren wilt maken, moet je deze stap dus voor elke kleur herhalen.

Zo zou een bewerkte versie eruit kunnen zien:Het aanpassen van de kleuren in vrije ontwerpen werkt op dezelfde manier.

Stel je vragen in het QuiltAssistant-forum! Daar vind je ook andere lessen.