Author Topic: Les R2: Kleurontwerp voor quilts met een regelmatig patroon  (Read 12372 times)

Arnout

  • Administrator
  • Perfect Piecer
  • *****
  • Posts: 169
    • View Profile
Les R2 (R van Regina) geschreven door Regina Grewe, op haar website in het Duits beschikbaar.

Kleurontwerp voor quilts met een regelmatig patroon

Stel dat je een quilt op basis van zeshoeken wilt maken en een ontwerp/kleurinvulling zoekt dat een beetje anders is dan de vaak gebruikte bloempatronen. En je hebt een foto waarvan de kleuren en verdeling daarvan je bijzonder aanspreken.

Start – zoals in les R1 beschreven – de QuiltAssistent op en kies voor hexagon (=zeshoek).
Kklik nu linksonder op "Bladeren..." en er verschijnt een venster waarin je - op de gebruikelijke Windows-manier - een foto-bestand uitkiezen kunt. Rechtsboven kun je de functie "Miniatuurweergaven" ingeschakelen en het venster wat groter maken; dat is handig bij het uitzoeken van een foto. Natuur- en bloemen-foto's hebben vaak mooie kleuren, maar het kan net zo goed een afbeelding van een schilderij of een Hundertwasser-huis zijn. Of gebruik een detail van foto (d.m.v. een fotobewerkingsprogramma) met een fraaie kleurencombinatie erin. Met "Openen" ga je terug naar QA.

In dit voorbeeld gebruik ik de volgende afbeelding:



Stel nu de grootte en het aantal stukjes in (zie les R1 voor details). Het voorbeeld-venster helpt je daarbij; het wordt bij elke wijziging bijgewerkt. QA vertelt je ook vriendelijk uit hoeveel stukjes het ontwerp zal bestaan. In mijn geval 332. Hier kun je je dus nog eens afvragen, of je écht aan dit project wil beginnen...



Klik op OK en het werkvenster toont je gelijk een kant en klaar kleurontwerp!



Vergeet niet om op te slaan!
Het programma staat nu in de modus "Inkleuren" en toont een apart venster voor de klueren.



Je kunt het zo groot maken, dat je alle gebruikte kleuren ziet. Waarschijnlijk zijn het er nu teveel om in de stofvoorraad te kunnen vinden. Ga naar "Bewerken - Aantal kleuren verminderen" en stel een realistischer aantal in. De overgebleven kleuren kun je nu verder veranderen en/of opnieuw indelen. Meer daarover in de volgende les, of experimenteer zelf!

Voor het afdrukken van malletjes zie les R1.

Veel plezier bij het spelen met kleuren!

In de volgende les kijken we meer in detail naar het inkleurvenster en de mogelijkheden daarvan.
« Last Edit: 21 June 2008, 11:10:19 by Arnout »